august 26

Mandag: Skal katastrofens symboler bevares for eftertiden?

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dagens nyheder – 26. august 2013

Skal katastrofens symboler bevares for eftertiden?

Midt i, hvad der engang var havnebyen Minamisanrikus midtby, står et uhyggeligt minde. Skelettet af byens katastrofe-kontrolcenter fortæller sin egen beretning om, med hvilken kraft flodbølgen væltede ind over det lille samfund.

Det meste af den lille by blev totalt oversvømmet, 800 mennesker mistede livet, og de ansatte på kontrolcentret sendte varslinger ud via radioen, indtil det øjeblik, hvor de selv blev skyllet væk fra mikrofonen.

Jeg  var der selv i foråret, og man kan ikke lade være med at komme i dybe tanker, når man står foran den ødelagte bygning og tænker på, hvordan de mennesker må have følt.

Wall Street Journal har besøgt Minamisanriku to et halvt år efter katastrofen. Avisen beretter om, at de overlevende i byen nu diskuterer, om man skal bevare kontroltårnet, fordi det er så stærkt et signal til eftertiden, eller om man tværtimod skal rive det ned, fordi det rummer alt for mange dårlige minder.

En diskussion, som ifølge byens borgmester “ikke blot kan afgøres ved en stemmeafgivelse”. Så derfor bliver kontroltårnet stående – indtil videre.

[divider ]

 Kun halvt så mange japanske turister i Kina

Den anspændte stemning mellem Japan og Kina giver sig nu et dramatisk udtryk i antallet af japanske turister, der besøger Kina. Sammenlignet med sidste år er det faldet til mindre end det halve.

Japanske virksomheder har fået deres facader ødelagt, japanere er blevet angrebet og chikaneret på forskellige måder, der er mange årsager til, at japanerne ikke længere mener, at Kina er det helt oplagte sted for en afslappet feriestund.

Det fortæller den japanske avis Mainichi Shimbun.

Faktisk er der også tal, der viser, at det modsatte også er tilfældet. Der er også færre kinesere end før, der besøger Japan. Det kan godt give anledning til bekymring hos os, der mener, at mellemfolkelig forståelse vokser ud af, at folkeslagene mødes.

[divider ]

Skolenævn tager omstridt Hiroshima-tegneserie til nåde

Forleden dag skrev jeg om den store debat i Japan, som det har givet anledning til, at et lokalt skolenævn havde besluttet, at skolebørn ikke længere frit skulle kunne finde den berømte tegneserie om Hiroshima-bomben, Den Barfodede Gen, på hylderne i skolebiblioteket.

De havde ikke godt af at se, hvordan krigsforbrydelser blev begået af japanske soldater, som kunne være deres bedstefædre eller oldefædre, mente skolenævnet i første omgang.

Nu fortæller Asahi Shimbuns engelsksprogede AWJ-site, at den voldsomme reaktion i hele landet har fået skolenævnet på andre tanker. Gudskelov. Man kan ikke fjerne historien ved at fjerne den fra hylderne i et bibliotek.


Tags

hiroshima, japan, kina, manga, minamisanriku, tohoku, tsunami, turisme


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}