Foredrag med Asger Røjle Christensen

Jeg har stor erfaring med at holde foredrag om Japan og japanerne rundt omkring i Danmark. Jeg holder meget af at komme ud og fortælle om det land, jeg kender så godt og på mange måder holder så meget af. Jeg lærer samtidig meget af at høre, hvilke spørgsmål folk af alle aldre har til mig.

Nedenfor ser I en liste over de foredrag, som jeg aktuelt har på programmet. Send mig venligst en mail på arc@asgerrojle.com, hvis I er interesseret i et eller flere af dem. Så hører I lynhurtigt fra mig. I må også meget  henvende jer, hvis I har helt andre ønsker til foredrag om Japan eller Østasien. Jeg er også meget åben over for at holde foredragene online, når der er interesse for det.

Fukushima – den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan

Den 11. marts var det ti år siden, at tre reaktorer ved atomkraftværket i Fukushima i det nordøstlige Japan nedsmeltede efter en gigantisk tsunami. Jeg har besøgt Fukushima mange gange siden som journalist, kursusleder eller rejseleder. Og jeg udgav i anledning af årsdagen en bog på Turbine med titlen: “Fukushima – den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan”. For mange danskere er Fukushima slet og ret blevet navnet på en katastrofe. Men det er synd og skam, for Fukushima er så meget andet og mere end det. Det er Japans tredjestørste amt med en spændende historie om samuraiernes sidste bastion i Japan, en fabelagtig natur med grønne bjergskråninger og blå bjergsøer, Japans bedste sake (risvin) og et mangesidet køkken med et stort udbud af frugt og svampe. Derudover fortæller bogen og det opfølgende foredrag selvfølgelig også om, hvad der er sket på det ødelagte atomkraftværk i løbet af de sidste ti år, hvilke konsekvenser ulykken har haft for Fukushimas seje befolkning, og hvorfor den historie slet ikke er afsluttet endnu – selv om mange måske er lige ved at have glemt den. Jeg tilbyder et billedrigt foredrag om Fukushima, som jeg gerne rejser overalt i landet for at holde.

Tokyo – en smeltedigel af gammelt og nyt

I september 2019 udkom bogen “Tokyo – en smeltedigel af gammelt og nyt” på forlaget Turbine.

Tokyo er modsætningernes by. Det er måske ingen smuk by, men det fascinerende ved storbyen er netop de mange barokke sammenstød mellem smukt og grimt – mellem æstetisk og effektivt – og mellem gammelt og nyt. Her er tryghed i hverdagen, og her er ordentlighed mellem mennesker. Her foregår storbyens kaos på en ikke-kaotisk måde.

I bogen – og i foredraget – giver jeg krydret af egne oplevelser, iagttagelser og fotografier min personlige præsentation af den fascinerende storby. Med udgangspunkt i kendte og ukendte kvarterer af byen tager jeg jer med på en underholdende og kalejdoskopisk rundtur i Tokyos historie og kulturhistorie, som om vi spadserede rundt i de smalle gader sammen.

[State Department photo]

Kejserdømme i nutiden

Første maj 2019 var der tronskifte i Japan. Den afgående kejser Akihito havde efter stor debat fået lov til at gå på pension, og kronprins Naruhito overtog tronen som historiens 126. kejser af samme slægt, hvis man tæller kejserne i Japans ældgamle myter med.

I den anledning har jeg skrevet bogen ”Tenno – Japans kejserdømme i nutiden”, som udkom i april 2019 på forlaget Turbine.

Det er en journalistisk bog om historien, ikke mindst krigshistorien, og dens forhold til nutiden. Bogen er ikke kulørt, men heller ikke akademisk. Den er hverken fordømmende eller ydmyg, men nøgtern. Og selvfølgelig har jeg gjort mig stor umage med at gøre den levende og velskrevet. I samme anledning har jeg stor lyst til at komme rundt i Danmark og holde et velforberedt foredrag om Japans kejser, kejserfamilie og kejserdømme. Et underholdende og informativt foredrag, som bygger på bogen og den research, jeg foretog i forbindelse med den.

10usa01_1

Et forandret Japan i en forandret verden

I dette foredrag giver jeg mit bud på Japans rolle i verden lige nu.

Verden omkring Japan er forandret: Med et stadig stærkere Kina, et atombevæbnet Nordkorea og et USA, der ifølge Præsident Trump må og skal sætte sig selv først. Hvad gør Japan nu? Og hvordan er det japanske samfund – der i årtier har fascineret og inspireret resten af verden – i færd med at forandre sig? Og hvordan har corona-krisen og dens udfordringer ændret på dette billede?

Jeg arbejder med base i Tokyo som journalist, forfatter, rejseleder m.m., og jeg skriver  om den politiske  udvikling i Japan og Østasien for en række medier, heriblandt Weekendavisen, Ræson og POV International.

seikatsu turbine

Seikatsu – japansk hverdag

Seikatsu betyder hverdag på japansk, og det er samtidig titlen på en samling hverdagsklummer fra Japan, som jeg udgav i efteråret 2017 på forlaget Turbine. Bogen er blevet positivt anmeldt og har solgt så godt, at den er trykt i tre oplag.

Hvert kapitel tager fat på en lille flig af hverdagslivet i Japan. Fra kunsthåndværk og klapvogne til romantik og rismarker. På en sjov og underfundig måde skildrer bogen forskellige sider af skik og brug i Japan. Den fremhæver særprægede, overraskende og smukke detaljer i almindelige japaneres liv. Der er mange ting at forundres over, og der er lige så mange ting at tage ved lære af for alle, der har mod på et andet perspektiv på verden end det, vi er opdraget med. Men grundtanken i bogen er, at det hver gang viser sig, at japanerne ikke er så sære og mærkelige, når det kommer til stykket. De har fået en anden kultur ind med opdragelsen, men de er skabt af akkurat de samme arveanlæg, som vi andre er.

“I sin både underholdende, oplysende og letlæste antologi eller essaysamling »Seikatsu – japansk hverdag« sparker journalisten og Japan-kenderen gennem mere end 30 år Asger Røjle Christensen døren ind til et ørige, som på én gang virker gådefuldt og forunderligt dragende på de fleste vesterlændinge”, skrev Berlingske Tidende.

Jeg har i tolv år af mit liv boet og arbejdet i Japan, er blevet fortrolig med den japanske kultur og har gjort den japanske hverdag til min egen.

undskyld bøger-001

Undskyld på japansk – Japans fortid og nutid i krig og fred

“Undskyld på japansk – Japans fortid og nutid i krig og fred” udkom i november 2017. Det er en udvidet, gennemskrevet og opdateret version af den bog, som jeg udgav med samme titel i 2008 på det daværende Borgens Forlag.

Bogen handler om det moderne Japans håndtering af sin krigshistorie vedrørende Anden Verdenskrig. Problemerne vedrørende “det historiske problem” i forholdet mellem Japan og dets nabolande er bestemt ikke blevet færre i de senere år. Jeg forsøger i bog og foredrag grundigt og nuanceret at gennemgå, hvordan striden om historien har udviklet sig gennem 75 år, der er gået siden krigens afslutning.

Med udgangspunkt i egne iagttagelser, reportager og interview forklarer jeg i bogen og i det tilknyttede foredrag, hvorfor det japanske samfund den dag i dag reagerer frygtsomt og fornægtende på mange historiske kendsgerninger om landets egen krigshistorie. Jeg tager deltagerne med på en rundtur i det kontroversielle tempel Yasukuni, som gang på gang har skabt internationale kriser i forhold til Japans nabolande. Jeg fortæller om atombomberne over Japan samt om shintoismens indflydelse og kejserdømmets rolle gennem tiden. Og jeg fortæller om den del af skolernes pensum, som japanske børn sjældent når frem til, hvilket betyder, at de ofte er tragisk historieløse i forhold til den store omvæltning, som Anden Verdenskrig var for deres land. Bog og foredrag fordømmer eller forsvarer ikke nogen. Jeg forsøger ærligt og loyalt at forklare udviklingen.

Jeg holder meget gerne foredrag med afsæt i “Undskyld på japansk”, og jeg vil hver gang have bogen med, så den vil kunne købes til rabatpris.

Kyoto - Kamo-floden 1

Turen Går Til Japan

Jeg har sammen med Mette Holm og Katrine Klinken skrevet den nye version af “Turen Går Til Japan”, som udkom på Politikens Forlag i juni 2017 og igen i en revideret udgave i begyndelsen af 2020.

Mine bidrag til bogen er skrevet på baggrund af mangfoldige rejser gennem Japan gennem mange år – både som journalist, turist og i de senere år i mange tilfælde som rejseleder for danske  turister. Japan er et fantastisk rejseland. Det har flere og flere danskere fået øjnene op for, og derfor udbyder jeg et decideret rejseforedrag med gode råd til, hvordan man kan gøre en Japan-rejse til en endnu bedre oplevelse. Her vil være rigtigt god tid til, at deltagerne selv kan stille konkrete og praktiske spørgsmål.

foredrag

Historien i Japans nutid

Overalt i Japan mærker man, at historien er til stede i nutiden. Lige klos op og ned ad hinanden ligger nutidens larm og fortidens stilhed. Umiddelbart virker de som umulige kontraster, men det ene ville ikke eksistere uden det andet. I det mindste ville det ikke være Japan.

Vi har gennem årene hørt meget om, hvordan Anden Verdenskrig og opgøret med den har præget efterkrigstiden Japan, og det er også et tema i dette populære foredrag. Men foredraget tager samtidig tilhørerne med på en rejse længere tilbage i historien. Hvor kommer japanerne fra? Hvilken rolle spiller påvirkning fra Kina og Korea? Hvordan har det, vi kalder samurai-kulturen, præget nutidens japanere? Og hvordan har skabelsen af det moderne Japan under Meiji-reformerne i 1800-tallet lagt grundstenen til det Japan, som vi ser i dag?

DSC_0629

Hvor facaden er virkelighed – Journalist i Japan gennem 30 år

Jeg har som journalist, forfatter og foredragsholder beskæftiget mig med Japan i næsten 35 år.

Jeg bor i dag i Tokyo det meste af tiden, ligesom jeg har gjort i tolv et halvt år af mit liv. Her arbejder jeg som journalist, forfatter, analytiker, foredragsholder, studieturs-arrangør og rejseleder. Situationen efter Fukushima-ulykken, den komplicerede østasiatiske geopolitik, de kommende olympiske lege i byen, eventyrlige teknologiske opfindelser, de unges stigende interesse for japansk popkultur og ikke mindst Japans opkomst som et populært rejseland for danske turister skaber hele tiden gode historier, der kan fortælles på alle mulige platforme.

Det er ikke alt sammen journalistik i snæver forstand – men det hele handler om at give interesserede danskere større viden og forståelse for et samfund, som er fjernt i både geografisk og mental forstand, men som ikke desto mindre hele tiden på mange forskellige måder kommer tæt på.

I dette foredrag fortæller jeg om 35 års professionelt og privat liv med Japan og japanere. Jeg er japansk gift og har boet i en japansk familie i mange år. Jeg kender så mange japanere, at jeg er holdt op med at tale om ”japanerne” som en stor masse. Japanere har været gennem en anden opdragelse og bærer på en anden historie og kultur, men de er bygget af de samme arveanlæg som os andre, og de er lige så forskellige som du og jeg.

ego-nobiru X

Japan ti år efter efter tsunamien

Den 11. marts 2011 ramte et jordskælv og en tsunami Japan, og næsten 20.000 mennesker mistede livet. Naturkatastrofen er den hidtil dyreste på kloden. Ødelæggelserne beløber sig til over 1.000 milliarder kroner.

Jeg har besøgt det katastroferamte område mange gange siden dengang. Jeg kan fortælle om mine indtryk af, hvordan oprydningen og genopbygningen går, og hvordan den japanske befolkning hamler op med den kolossale udfordring, som den står overfor.

Foredraget handler også om, at Fukushima-atomkraftværket, der kun ligger 240 kilometer fra Tokyo, blev ramt af den alvorligste atomulykke i verden siden Tjernobyl. Det japanske samfund vil skulle kæmpe med indkapsling og oprydning efter ulykken i det næste halve århundrede.

abe-plakat X

Abe og Japans nye nationalisme

Japans premierminister Shinzo Abe skabte en meget anspændt situation i Østasien, da han kort før nytår 2014 besøgte det omstridte Yasukuni-tempel i Tokyo. I forvejen var Japan og dets nabolande i ophedet diskussion om klippefyldte øgrupper, tolkningen af krigshistorien og aktuelle spørgsmål om handel, energi og forurening. Men Abes tempelbesøg gjorde det hele endnu værre, og relationerne på topplan var helt nedfrosne i et langt stykke tid.

Det kan godt undre, at en erfaren politiker som Shinzo Abe med åbne øjne vælger at skabe en så kompliceret situation. Forklaringen skal søges i hans nationalistiske indstilling. Nationalismen er på åbenlys fremmarch i både Japan og nabolandene, og det skaber ofte et billede hos mange i vesten af, at verdenskrigens tankegang er på vej tilbage. Men virkeligheden er, at den nationalisme, der vokser frem i Japan i disse år, er en ny nationalisme, som har sin oprindelse i nutiden og ikke i en fjern fortid.

keiko-X

Bortført i København

Jeg udgav i 2011 bogen “Bortført i København – japanske skæbner i Nordkorea”. Den handler om den unge japanske pige Keiko Arimoto, som i 1983 under den kolde krig blev bortført til Nordkorea fra København, og den handler også om hendes bortførere.

Det er en bog om fire almindelige mennesker, som ikke er specielt store personligheder, og som ikke er specielt gode eller onde, men som bliver små brikker i det kyniske koldkrigsspil. Derved handler den også om tragiske skæbner, som aldrig er fuldt opklaret, og om dybe politiske konflikter, som den dag i dag kan lamme østasiatisk diplomati. På baggrund af to års research forud for bogudgivelsen i sin tid kan jeg give et jordnært og menneskeligt foredrag om en krimi fra virkeligheden.

Billede1