(Jeg har skrevet en analyse af det netop afholdte præsidentvalg i Sydkorea til Ræson, der blev lagt ud i går. Her er et kort og lettere redigeret uddrag af indledningen)
Umiddelbart vandt Sydkoreas nyvalgte liberale præsident, Lee Jae-myung, en kæmpesejr ved tirsdagens præsidentvalg. Men kigger man nøjere efter, afspejler stemmetallene et knap så imponerende resultat for Lee, og de varsler, at det vil blive en stor udfordring for ham at skulle regere et dybt splittet land.
Lee fik 49,4 procent, han fik faktisk flere stemmer, end nogen præsidentkandidat i Sydkorea nogensinde før har fået, og hans parti, Det Demokratiske Parti, har i forvejen et massivt flertal i parlamentet i de kommende næsten tre år. Så han står talmæssigt stærkt, når han og hans regering nu skal i gang med at sparke Sydkoreas økonomi og samfund i gang igen – efter at det hele har ligget halvvejs brak i et halvt år. Ikke kun på grund af rigsretssagen, som afsatte hans forgænger, Yoon Suk-yeol, der i december sidste år forsøgte et kup fra oven ved at udskrive en ulovlig undtagelsestilstand – men også på grund af kollektivt chok over Trump-regeringens toldpolitik.
Men nemt bliver det ikke. Lee Jae-Myungs konservative modkandidat, den indtil for få måneder siden relativt ukendte Kim Moon-soo, førte med relativ succes en uhyre personfikseret valgkamp med fokus på Lee Jae-myungs problematiske retssager, hvor han er anklaget for korruption og magtmisbrug i sin tid som borgmester og guvernør.
Det var imidlertid op ad bakke for Kim Moon-soo, for han skulle på en gang tage afstand fra sin partifælle, den afsatte og miskrediterede præsident Yoon og alligevel appellere til hans vælgere. Alligevel barberede Kim sin modkandidats forspring i begyndelsen af valgkampen på tyve procentpoint ned til cirka otte procentpoint, hvilket afspejler, at der er en stædig bevægelse i knap halvdelen af befolkningen, der foretrækker en mere konservativ politik end den, Lee Jae-myung står for. Især mod øst.
Et kig på valgnattens valggrafikker viser tydeligt, at sydkoreanere stadig stemmer regionalt. Hele den østlige del af landet havde konservativt flertal, også i Lee Jae-myungs egen hjemprovins, Nord-Gyeongsang.
LÆS: Hele Ræson-analysen – for abonnenter.
Foto: Den nye præsident, Lee Jae-myung, lod sig på dagen for sin indsættelse fotografere sammen med rengøringspersonalet i parlamentsbygningen.