maj 25, 2025

Af

Fascinationen hos vesterlændinge af japanske geishaer, deres mystiske hvide ansigter, deres elegante kimonoer og deres trippende gangart er kolossalt stor. Usikkerheden og uvidenheden om, hvad de egentlig er for nogen, og hvor traditionen kommer fra, er lige så stor.

”En ting står fast”, siger bogens forfatter Asger Røjle Christensen, der har studeret dette helt særlige, japanske kunstfænomen. ”En geisha er ikke en prostitueret. Tværtimod var en geisha fra begyndelsen defineret som det modsatte, en ikke-prostitueret i Japans prostitutionsmiljø, men som havde en anden rolle”.

Geishaer er veluddannede kunstnere ud i dans, musik, sang, mime og andre traditionelle japanske kunstformer, og mange af dem ser i dag sig selv som en slags kuratorer for disse traditionelle kunstformer. Min nye bog beretter om fænomenets kulturhistorie fra 1600-tallet til turistens møde i dag med nulevende geishaer, der blandt andet, men ikke kun færdes i Gion-kvarteret i Japans gamle kejserby Kyoto. 

Forsiden er en historie for sig. Gennem en fotografven fik jeg arrangeret et interview i Aizu-Wakamatsu i det nordøstlige Japan, fjernt fra både Tokyo og Kyoto, med Mai Watanabe, der arbejder som geigi, det hedder det deroppe. Hun var ærlig og konkret og helt nede på jorden, så det blev et fremragende interview, som jeg selv lærte meget af, og som fylder næsten et helt kapitel i bogen. Samtidig havde jeg sendt nogle billeder til forlaget som mulige forlæg til bogens forside, og efter et par forsøg valgte de et smukt foto af netop Mai, taget af min fotografven. Den forside passer så godt til bogens tone og indhold, synes jeg.

Bogen kan allerede nu bestilles hos forlaget Turbine og hos diverse online-boghandlere.

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.