september 26

forkant.nu: Kun hver tredje af Japans atomreaktorer genåbnes

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Mit nye nyhedsbrev/betalingssite, “forkant.nu”, som bringer sine brugere på forkant med Japan og Asien, er begyndt at udkomme. De første par analyser bliver lagt ud på sitet, så alle kan danne sit et indtryk af indholdet. Dette er den første “forkant”)

Japans nye og skrappe atomovervågnings-instans har godkendt, at to reaktorer ved Sendai-værket i den sydlige del af landet kan genåbnes, når lokale kommuner og amter giver deres velsignelse. Vrede aktivister råbte skældsord i lokalet, da beslutningen blev fremlagt i forrige uge. Den er et gennembrud for premierminister Shinzo Abes regerings forsøg på at få gang i atomkraften i landet igen.

Men samtidig appellerede Shunichi Tanaka, der er direktør for NRA, Japans atomregulerings-myndighed, om, at elektricitetsselskaberne rundt omkring i landet snart må se i øjnene, at et meget stort antal af landets reaktorer aldrig kommer i drift igen. De er enten for gamle, eller også er de geografisk placeret ved aktive geologiske brudflader, hvor de aldrig ville kunne blive godkendt med vor tids regler.

Det var i mine øjne den vigtigste nyhed den dag. Det vil få langt større effekt på Japans økonomi og det japanske samfunds udvikling end en gradvis genåbning af relativt få reaktorer rundt omkring.

Så længe der ikke bygges nye reaktorer – og efter Fukushima-ulykken i 2011 bliver det meget svært at enes om steder at gøre det – vil Japan være nødt til at importere store mængder naturgas. Hvis man da ikke vil satse endnu mere på vedvarende energiformer, end man gør i dag. Uanset om man satser på det ene eller det andet eller lidt af begge dele, vil det koste formuer.

Selve afviklingen og nedrivningen af de gamle reaktorer er samtidig en stjernehamrende kostbar affære, som vil belaste elektricitetsselskabernes regnskaber i årtier. Det vil forbrugerne også komme til at mærke – og dermed samfundsøkonomien.

Ministeriet for Økonomi, Handel og Industri, METI, er imidlertid begyndt at lægge pres på elektricitetsselskaberne for at få dem til at tage den ubehagelige beslutning at afvikle mange af de ældste værker.

– Jeg vil gerne fortsætte en gradvis afvikling af nogle anlæg, og på samme tid genstarte de atomkraftværker, som bliver godkendt som sikre, udtaler den nye METI-minister, Yuko Obuchi.

Japan havde indtil Fukushima-ulykken 54 atomreaktorer i drift, fordel på 17 værker. De seks reaktorer ved det ødelagte Fukushima Daiichi-værk kommer aldrig i brug igen. Så er man nede på 48. En nylig analyse fra nyhedsbureauet Reuters viste, at kun en tredjedel af disse værker har udsigt til at bestå den nye og strengere eksamen hos Shunichi Tanaka og hans kolleger i NRA.


Tags

atomkraft, energi, forkant, fukushima


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}