august 5

1000-kilometers stafetløb i Japan skal minde om tsunamien

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

I to uger har tusindvis af løbere, cyklister og handicapatleter deltaget i et stafetløb, der har strakt sig 1000 kilometer fra Aomori i nord ned langs den tsunami-ramte kyst til Tokyo. Budskabet er, at vi ikke må glemme katastroferne i 2011.

Tidligt søndag morgen var der travlt i forhallen på amtsgården for Miyagi-amtet i den nordøstjapanske storby Sendai.

Det såkaldte 1000-kilometers stafetløb langs Japans nordøstlige kyst, som i 2011 blev ramt af en af historiens værste tsunamier, var kommet cirka halvvejs til endemålet i Tokyo.

Rundt regnet 100 løbere med numre på T-shirten og sponsornavne på ryggen, ligesom rigtige sportsfolk har det, var i gang med opvarmningsøvelser under ledelse af et par hyperhektiske japanske komikere.

Alle modtog et skærf fra de løbere, der havde gennemført den sidste etape nordfra om lørdagen. Her var kendte skuespillere, musikere og tidligere sportsstjerner, her var en gruppe handicappede på handicapcykler, og her var først og fremmest en masse børn fra den lokale kommuneskole.

Afsted gik det fra amtsgården og rundt om de nærmeste blokke. Halvanden kilometer til børnenes skolegård. Ved dette meget specielle stafetløb handler det ikke om at komme først, der skal være tid til at snakke sammen undervejs, men det var der nu på de første meter nogle ihærdige elever fra fjerde klasse, som ikke helt havde forstået.

”Jeg er glad for at se, at der er så mange glade børn med,” sagde den tidligere bordtennisspiller Sayako Hirano, som deltog ved De Olympiske Lege i Beijing og London, og som har vundet en sølvmedalje.

Meningen med 1000-kilometers stafetløbet, der for fjerde år i træk blev arrangeret af komiteen bag De Olympiske Lege i Tokyo i 2020, er at indsamle støttepenge, skabe opmærksomhed omkring situationen langs den tsunamiramte kyst og skabe en dialog mellem de mange deltagere udefra og de lokale deltagere om både problemer og fremskridt ved genopbygningsprocessen.

Faktisk er den samlede rute 1280 kilometer fra storbyen Aomori i nord til Tokyo. De gennemføres i 163 skift undervejs. Løberne løber uanset alder og fysisk formåen typisk mellem 1 og 10 kilometer, cyklisterne kører typisk mellem 2 og 30 kilometer.

Da det første hold løbere nåede skolegården i det centrale Sendai, var det stadig tidligt om morgenen. Her blev stafetten overtaget af en gruppe seje veteranløbere.

Pensionisterne løb til fiskemarkedet i Yuriage lige uden for storbyen, genopbygget af et idealistisk kooperativ i løbet af kort tid efter katastroferne for fem år siden, selv om alle de omkringliggende boligkvarterer er skyllet væk.

Fra fiskemarkedet løb det næste hold løbere til den såkaldte Årtusindets bakkepark, en grøn mindepark for ofrene for tsunamien med et grønt digeprojekt, der ligger i Iwanuma, den næste kommune ned langs kysten.

Her var det så to veltrænede cyklister, der overtog stafettens skærfer. Nu skulle der gennemføres nogle kilometer.

Søndag eftermiddag skal man være fremme i Ueno-parken i det centrale Tokyo.

”Det er en god anledning til at mødes og snakke om fremskridt og problemer i genopbygningen,” siger Shintaro Ikeda, en tidligere olympisk badmintonspiller for Japan, der løb morgenens korte distance i centrum af Sendai.

”Det er en anledning til at erindre katastrofen og stille sig selv spørgsmålet: Hvor mange fremskridt har vi egentlig gjort?”, siger han.

I Miyagi-amtet bor 32.500 mennesker stadig efter fem et halvt år i midlertidige boliger, heraf næsten 20.000 i de primitive barakker, der blev smækket op i månederne efter tsunamien som en meget midlertidig foranstaltning.

Stafetløbet er en måde til atter at sætte fokus på den tsunamiramte kyst i medierne og på den måde minde resten af Japan – og resten af verden – om, at problemerne slet ikke er løst endnu.


Tags

genopbygning, OL2020, olympisk, sendai, stafetløb, tokyo, tsunami


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}